Dag 9, 2 augustus 2015: Dillingen an der Donau – Utting

Vanochtend zijn we weer heerlijk om 7.00 uur opgestaan. Zoals je in ons eerdere bericht mogelijk gelezen hebt, was het voor ons onmogelijk om te betalen. Vanochtend hebben we opnieuw uitgekeken naar iemand die mogelijk geld van ons wil hebben. Uiteindelijk hebben we voor vertrek nog aan een medefietser gevraagd of het haar gelukt is om te betalen. Zij had ook niemand gevonden en gaf aan dat ze waarschijnlijk pas rond 16.00 uur zouden komen. Conclusie: een gratis camping, douche en internet.

Het fietsen begon al vroeg met een lekker klimmetje. Ik heb maar besloten om gelijk mijn ‘piratenmuts’ op te zetten om een zoutdouche in mijn ogen te voorkomen. Dit heeft gelukkig goed geholpen. De kilometers vlogen voorbij. Na 40 km besloten we om een pauze te houden op een bankje. Hier hebben we het vanochtend door Jens voorgesmeerde brood genuttigd.

Later kwamen we in een afgelegen bos een oud hek tegen met betonnen pilaren. Op het hoofdhek stond een bord met tekst dat er op duidde dat het een militaire basis is of was. Als iemand weet waarvoor deze gediend heeft horen wij het graag! Het bos lag dichtbij het dorpje Villenbach.

We kwamen bij een eindeloos lange weg uit langs een soort dijk. Hiernaast lag een mooi meertje. We besloten om een pauze te houden en gelijk een duik te nemen. Dit was, na 60 km, zo heerlijk verfrissend!

Maar we moesten weer op pad …

De weg ging later over in landbouwgebieden met een glooiend landschap, met hier en daar een dorpje. Na een tijdje zette we de afdaling in naar een toeristisch meer. Wederom hebben we al een camping uitgekozen omdat deze schaars zijn op de route. We dachten: ‘Onee, toch niet zo’n ontzettende toeristische camping…’ Gelukkig hebben ze een leuk tentenveld waar je mooi kunt staan, dus valt het wel mee.

Omdat de camping aan het meer ligt voelde we ons bijna verplicht om ook een duik te nemen. Dit viel tegen, een strand met kiezels dat een stuk het water ingaat en water dat ondiep en vrij koud is. Het meer van vanmiddag was stukken beter! We zwommen een stukje maar hadden het snel gezien. Toen zagen we opeens de indrukwekkende Alpen aan de horizon. Het duurt niet lang meer voordat wij daar doorheen moeten!

Na het zwemmen zijn we gaan douchen en hebben we nog bier voor vanavond en een stokbrood voor morgenochtend gekocht. Aangezien het zondag is, en de grote winkels gesloten zijn, hebben we ons noodvoedsel van macaroni, saus, vis in blik en salami klaargemaakt. Dit smaakte bijzonder goed!

We staan op een leuke plek, alleen zijn we omringd door kinderen en baby’s. Ook hoor je af en toe een hond. Je zult in ons volgende bericht wel lezen of we goed geslapen hebben!

Facebook-20150808-063455

Facebook-20150808-063447

Facebook-20150808-063501

Facebook-20150808-063505

Facebook-20150808-063509

Facebook-20150808-063513

Facebook-20150808-063419

Facebook-20150808-063424

Een gedachte aan “Dag 9, 2 augustus 2015: Dillingen an der Donau – Utting

 1. Herman

  6 augustus 2015; 12u00

  Beste Globetrotters,

  Het militair terrein is het voormalige Bundeswehr terrein Lerchenberg.

  In de tweede wereldoorlog was dit een munitiedepot met talrijke bunkers.
  De militaire zone is opgericht in 1937 en was goed gecamoufleerd.
  De bunkers hadden begroeide daken waardoor de geallieerde piloten de bunkers vanuit de lucht niet konden zien.
  Voor het raketprogramma (V-series), start in 1937, werd de raketbrandstof hier opgeslagen. Dit was toen natuurlijk streng geheim!
  De 32 bunkers hebben een wanddikte van 80 cm. De opslagcapaciteit aan munitie was in oorlogstijd genoeg voor 1 maand.
  Er was ook een landingsplaats voor helikopters.

  Na 1945 kwamen vele vluchtelingen naar Beieren. Sommige werden in de barakken op het terrein gehuisvest.

  Sinds 1994 is het terrein eigendom van een zakenman uit Welden die de bunkers verhuurt.

  Ik zou, als erkent dienstweigeraar, natuurlijk nog boeken kunnen volschrijven over de militaire geschiedenis van deze locatie. Maar ja, het is vakantietijd en mijn lunchpauze kent een einde.

  Bas, van harte met je verjaardag! Hoe laat is het nu bij jullie?

  Sterkte in de bergen en nog veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *