Venetië

Daar zijn we dan.. Venetië. Na een fietstocht van 1600 kilometer, mooi verspreidt over 16 dagen, zijn we aangekomen in deze prachtige, met historie gevulde, stad. De afgelopen dagen heeft Bas uitgebreid verslag gedaan van ons avontuur. Dus nu werd het maar is tijd dat ik (Jens) ook maar is iets van me laat horen. In deze post wil ik onze ervaring van Venetië vastleggen.

Inmiddels hebben we Venetië al 3 dagen kunnen meemaken. We hebben ons zeker vermaakt in deze prachtige stad maar toch is het leuk om wat kritischer te schrijven dan wat er vermeld staat in de meeste boeken/flyers en sites over Venetië. Tijdens ons verblijf hebben we 3 constateringen gedaan..

Wij haten toeristen

Oké, om eerlijk te zijn heeft dit minder met de stad te maken dan met ons. Maar ik zal de link onderbouwen. In de meeste wereldsteden hebben de toeristen een “verzamelplek”. Vaak is dit rond een of andere kerk, fontein of andere historische plek. In Venetië is dit anders. Venetië is een grote toeristische trekpleister. Hierdoor verspreiden de massa’s mensen zich tot in iedere klein steegje, bruggetje en pleintje. Natuurlijk heeft dit ook zijn leuke kanten. Zo is er in de gehele stad een gemoedelijke sfeer van mensen die genieten. Het nadeel hiervan is dat het nagenoeg onmogelijk is om ergens te komen. Als Nederlander ben je gewend flinke passen te nemen en lekker vlot en efficiënt van A naar B te komen. De Italianen hebben een andere instelling, zij nemen de tijd en zien wel wat de dag brengt. Dit ritme hebben we overgenomen sinds we de grens over zijn. Helaas zijn er dan nog de toeristen. Toeristen die voor ieder winkeltje spontaan in de rem gaan, vervolgens de camera pakken met een veelste grote telelens, om toch even de hele etalage vast te leggen die vol staat met peperdure glazen rotzooi. Natuurlijk gebeurt dit altijd in een van de kleinere steegjes, waardoor inhalen geen doen is. Dus dan kan je genieten van het feit dat wij mensen toch echt tot de categorie kuddedieren behoren.

Is dit uniek voor Venetië ? Ja en Nee … ik zal zo toelichten waarom.

Venetië is een schijnstad

Het grote verschil tussen Venetië en andere grote toeristische steden is de lokale bevolking. Wanneer je door Parijs, London, Barcelona of Rome dwaalt, krijg je de indruk dat er naast de toerisme nog een groot deel van de mensen er echt wonen en leven. De stad leeft daardoor ook. Mensen in de metro gaan naar hun werk, doen boodschappen, of brengen de kinderen naar school. Maar hier in Venetië kom je amper lokale bewoners tegen. En als je ze ziet varen ze rond in hun eigen bootje. Dus wanneer je door de smalle steegjes loopt of langs de prachtige grachten dan krijg je de indruk dat de stad enkel en alleen draait op toerisme. En aangezien we zelf ook toerist zijn is iedereen op je geld uit. Naast de bekende straatverkopers die je selfiesticks en Gucci tassen proberen aan te smeren, staan alle horecagelegenheden (ook op de afgelegen plekken) in het teken van toerisme. Snelle service met de intentie jou zo snel mogelijk van hun terras af te krijgen zodat de volgende weer geld kunnen uitgeven. Dat is natuurlijk jammer. Zeker wanneer je net als ons de toeristenstroom haat en daarom op zoek gaat naar een afgelegen plek, om het echte leven in de stad te ontdekken. Helaas hebben we hiervan weinig kunnen ontdekken. Daarom komt het over op ons als een schijnstad, een soort Disney Land. Toch is het niet allemaal negatief…

Het is een labyrint

In Venetië kun je uren ronddwalen door de kleine steegjes. De term “ronddwalen” bedoel ik dan ook letterlijk. Je kan echt verdwalen in deze stad. Dit is vervelend als je ergens heen moet, maar dan bied navigatie een oplossing. Maar meestal is het juist leuk om niet te weten waar je heen gaat. Als je een stad wil bezichtigen ga ik een willekeurige kant op en zie ik wel wat ik tegen kom. Helaas duurt het niet lang of je zit in een of andere buitenwijk. Dit is dus niet het geval in Venetië. Hier kan je uren lang verschillende kanten op lopen en steeds weer wat nieuws zien. Net als in een echt labyrint kent de stad vele doodlopende gangetjes, en natuurlijk staat dit dan ook niet aangegeven. Zo zijn we vaak bij mooie plekjes aan een gracht gekomen waar we, met de voeten in het water, konden genieten van prachtig uitzicht onder het genot van een biertje.

Er is echter wel een nadeel.. het toilet. Waar is die? Daar zijn we zelf ook nog niet achter. Er hangen af en toe bordjes, en soms ook stickers op de bestrating, maar we zijn er nog geen enkele tegengekomen. Dus wanneer je wat 2de hands bier moet lozen vereist dat wat teamwork, waarbij de een op de uitkijk staat zodat de andere zijn behoeftes kan doen. Helaas moet een steegje hier wel onder lijden.

Gouden tip

De gouden tip die wij kunen meegeven voor jongeren die naar venetie gaan is ..

Ga niet op een veelte duur terras zitten. Zoek een supermakt op, koop wat lekkere biertjes, een zakje chips of haal een stuk pizza, en laat je verdwalen in de stad. Ga langs een gracht zitten met de voetjes in het water en geniet van het uitzicht en de levendigheid op het water.

 Bonus Constatering

Gister zijn we heerlijk uiteten geweest bij een Chinees restaurant. Hier hebben we geleerd dat de mevrouw uit de Conimex reclame gelijk had met haar uitspraak “Slurpen betekend hier dat het lekker is” Ook hebben we geleerd dat smakken hetelfde betekend in die cultuur. Met name Bas was erg gecharmeerd met dit cultuurverschil ( zie foto).

IMG_1253

 

Foto’s

Om te genieten van de stad en niet van de toeristen zijn we vandaag om 4:40 opgestaan om de eerste bus richting de stad te pakken. Hier hebben we de zon zien opkomen en hebben we Venetië kunnen vastleggen zonder toeristen. De leegte en rust deed enigszins denken aan de film “I am Legend”.

IMG_4287

IMG_4289

IMG_4293

IMG_4301

IMG_4303

IMG_4304

IMG_4308

IMG_4314

IMG_4316

IMG_4318

IMG_4320

IMG_4325

IMG_4329

IMG_4336

3 gedachtes aan “Venetië

 1. Herman

  Om deze kritiek staat Venetië bekend. Doch ook over oude binnenstad Amsterdam komen deze geluiden al.

  Wen er maar aan; mondiaal en groeiend toerisme, individualisering en agressievere
  (klant-)benadering (concurrentie om de toerist). De mens is een raar dier.

  Wat het slurpen en smakken betreft, doe er nog wat boeren en scheten bij en het is net of je al weer thuis eet.

  Leuk te lezen dat jullie de moeite nemen om toch te kunnen genieten van Venetië. Of kwamen jullie eigenlijk pas om 4u40 uit de kroeg, over de slaap heen en toen de bus maar gepakt? Nee, hè, zo zijn jullie niet, dit komt enkel voort uit mijn zieke geest.
  Ik schreef al: ‘De mens is een raar dier’.

 2. Opa Geurts

  Hoi Bas en Jens,
  Ja ik was ook even niet veel aan de computer even Oma haar verjaardag gevierd.
  En ja als je in zoon toeristische steden komt kun je twee dingen doen mensen (aapjes) kijken of er door heen kijken en de cultuur bekijken maar zo te lezen genieten jullie er van.

  Geniet er van en groetjes.

 3. Ger Houweling

  Hallo genieters,

  Dat is een hoop wijsheid in 5 hoofdstukjes. Maar ik herken er veel in, ondermeer van (reis)verhalen van andere bezoekers en van documentaires.
  Ik hoop dat jullie, na al die dagen van gepeddel, kunnen genieten van de rest wat Venetië te bieden heeft en hopelijk zeker van het eten, als moest ik even lachen toen Jens schreef dat jullie hartje Venetië bij een Chinees zijn gaan eten!
  of is het “Ik kan geen Pizza meer zien!”
  Geniet ervan jongens, verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *